VCA Examen

Veiligheid op de werkvloer, niet vanzelfsprekend

Dropfabrikant commercial

Op televisie schittert sinds kort een commercial van een dropfabrikant. Een medewerker heeft een bedrijfsongeval en doet een appél op zijn leidinggevende voor hulp. De situatie is penibel. Hij zit namelijk met zijn hand klem in de droppot. Ja die dropjes zijn ook zo lekker, dat krijg je ervan. Waarom ik dit hilarisch vind? Bij PBNA op kantoor is dat namelijk zo ongeveer ook het grootste bedrijfsrisico. Deze grap maken wij tal jaren nog voordat iemand er met ons script vandoor ging om er een commercial van te maken.
Maar alle gekheid op een stokje, natuurlijk zijn bij ons op kantoor ook arbo-gerelateerde risico’s aanwezig. Die zitten niet zozeer in de hoek van mogelijke ongevallen door risicovolle taken maar wel in belasting van het bewegingsapparaat zoals rugklachten door zittend werk of zoals bij iedere succesvolle onderneming die van stress bij topdrukke dagen.

Gevaarlijke sector

Nee dan de kraanmachinisten. Uit een recente enquête van de FNV en Vakvereniging HZC onder 378 kraanmachinisten blijkt dat het treurig gesteld is met de veiligheid op de kraan. De uitkomst van het onderzoek is choquerend. Er zou regelmatig materiaal van de kraan vallen doordat degene die het verplaatsen van lasten begeleidt te kort zou schieten en daardoor gebeuren er bijna ongelukken. Er wordt gepleit voor een vakopleiding voor de lastenbegeleider.

Geen tijd voor een dropje

De arbeidsomstandigheden laten ook zeer te wensen over. De kraanmachinist kán niet eens een dropje uit een pot pakken daar heeft hij helemaal geen tijd voor. Sterker nog 2 op de 5 machinisten kunnen hun broodje niet rustig opeten in een keet en zijn veroordeeld tot de cabine gedurende de dag. De sanitaire behoefte wordt geloosd in een fles of zoals te lezen valt: in extreme situaties zetten zij het luik open. Als ik dat lees zie ik meteen voor mij hoe er noodgedwongen weer iets naar bededen valt. Airco is ook niet vanzelfsprekend, dus u begrijpt het is afzien. Ook de inspectie van het materiaal laat ten wensen over.

Enquête verslag

Ongetwijfeld zijn er bedrijven die dit goed voor elkaar hebben, maar uit deze enquête blijkt dat er op gebied voor veiligheid, arbeidsomstandigheden en opleiding veel te winnen is voor deze sector. Klik hier wie het hele verslag wil lezen.

tot de volgende blog

Deel deze post