VCA op school

VCA examen op school

VCA – De verbinding tussen praktijk en theorie

Als ik docenten spreek over onze VCA examens en lesmateriaal valt de bevlogenheid over hun vak en de betrokkenheid bij hun leerlingen op. Soms schuiven zij nog met de blauwe stofjas en PBM’s aan tafel. Niet zelden hikken zij tegen de pensioen leeftijd aan, maar zijn zij nog vol goede moed om hun leerlingen voor te bereiden op het VCA examen. De beste gesprekken vinden plaats in praktijklokalen, waar door de aanwezige leerlingen vol opperste concentratie bijvoorbeeld aan een vliegtuigvleugel wordt gesleuteld. Of waar leerlingen met bedrading van een meterkast bezig zijn. De verbinding tussen praktijk en theorie als het om veiligheid gaat is daar voelbaar.

Positief imago voor & door VCA veiligheid

VCA examens worden in het onderwijs breed aangeboden: aan techniek- bouw- mechatronica- en ‘groen’ opleidingen op het MBO, aan engineering- en (civiele) techniek- opleidingen op het HBO. Ook VMBO’s blijven niet achter. VCA is vaak een eis voor de stages, maar zeker niet onbelangrijk: scholen willen heel graag dat er veilig gewerkt wordt, safety behavior tussen de oren om ongelukken te voorkomen. Bovendien veiligheid als thema op school draagt bij tot een positief imago.

VCA examen voorbereiding

In gesprekken met docenten komen we al gauw op de voorbereiding van het VCA examen en de uitvoering daarvan. Wat te doen bij leerlingen met dyslexie? Er zijn wel 100 leerlingen die op een dag geëxamineerd moeten worden hoe organiseren we dat? De VCA proefexamens bereiden die goed genoeg voor? Wanneer is de uitslag van de VCA examens bekend en hoe volgt de registratie door de VCA examenbank? Wie moeten basisveiligheid VCA doen en wie moeten VOL VCA hebben? Hoe gebruiken we jullie lesboek zo optimaal mogelijk?

Nieuwe bruikbare informatie

Aan gesprekstof geen gebrek, en het mooie is dat deze gesprekken ook informatie opleveren. Iedere school doet het anders, onderling zijn er grote verschillen in bijvoorbeeld lesmethodiek en slagingspercentages. Niet alleen kan ik de oplossingen aanbieden die PBNA op de bovenstaande vragen heeft, maar ook neem ik de ervaring van deze enthousiaste docenten graag mee naar collega’s van hen op andere scholen.

VCA Blog

Dit blog biedt een mooi platform om dergelijke vragen toe te lichten maar gaat ook gebruikt worden om iedereen die geïnteresseerd is in VCA op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. Ook als je werknemer bent of ZZP’er en je VCA diploma zijn geldigheid na 10 jaar verloren heeft en je denkt, hoe zat het ook al weer, en hoe kan ik via PBNA een examen boeken? Want VCA leeft !..en niet alleen op school.

Tot de volgende Blog!

Hélène Munne

Deel deze post